It is currently Fri May 25, 2018 12:57 am

All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: EQ6 Mounts
PostPosted: Sat Jul 28, 2012 11:41 am 
Offline
Member

Joined: Mon Oct 12, 2009 8:07 pm
Posts: 162
Location: Bury
Just wondering what the differences are in the EQ6 range of mounts?

    EQ6 SYNTREK Deluxe Super Heavy-Duty Equatorial Mount
    EQ6 PRO SkyScan GoTo Equatorial Mount

http://www.skywatcher.com/swtinc/compare.php?class1=3&class2=302&id8=70&id18=75

From what I'm reading the EQ6 PRO SkyScan GoTo has built in Go To and I'm assuming its built in to the handset but to clarify this in my own mind can the EQ6 SYNTREK be used as Go-To from a laptop using EQ-Mod?

_________________
Celestron 11" Telescope
Eq6 Pro Mount
Eq5 Mount
EQ Mod
QHY5 Guide camera
Cannon 1000D SLR Camera

I choose to image with an 11" SCT Celestron in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard......


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EQ6 Mounts
PostPosted: Sat Jul 28, 2012 12:22 pm 
Offline
Member
User avatar

Joined: Mon Oct 12, 2009 8:27 pm
Posts: 370
Location: Adlington
Carl,
They seem the same mount (apart from colour?) but the pro has the goto handset. For eqmod you don't need the handset so perhaps if eqmod is the only requirement and you can live with black then perhaps the syntrek could save some money. Both Gerald and Keith have the pro and eqmod works ok but we don't, as far as I know, have anyone using the syntrek with eqmod for proof that it works with that mount.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EQ6 Mounts
PostPosted: Sat Jul 28, 2012 1:24 pm 
Offline
Member
User avatar

Joined: Mon Oct 12, 2009 6:47 pm
Posts: 1250
Location: Bolton
Given than upgrading an EQ5 to GoTo involves swapping the complete motor/gearbox assembly as well as adding the controller, I was wondering if this may also be the case with the EQ6 Trek and Scan versions, but according to the link:
http://www.skywatcher.com/swtinc/product.php?id=70&class1=3&class2=302
apparently not...
Quote:
The HEQ5 and EQ6 SynTrek mounts can be upgraded to computerized SynScan system by simply changing the hand control to SynScan hand control.

And reading the detailed specs on the SynTrek, the motors will slew at 800x normal speed - so they will be fine for GoTo.

I believe that Dave, Gerald & Keith use the EQMod system rather than their handsets anyway.


Last edited by rwilkinson on Sat Jul 28, 2012 2:12 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EQ6 Mounts
PostPosted: Sat Jul 28, 2012 1:55 pm 
Offline
Member

Joined: Mon Oct 12, 2009 8:07 pm
Posts: 162
Location: Bury
Also looking at the EqMod site, the specification with regards to the gears etc are identical
http://eq-mod.sourceforge.net/reqindex.html

Image

_________________
Celestron 11" Telescope
Eq6 Pro Mount
Eq5 Mount
EQ Mod
QHY5 Guide camera
Cannon 1000D SLR Camera

I choose to image with an 11" SCT Celestron in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard......


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EQ6 Mounts
PostPosted: Mon Jul 30, 2012 11:19 pm 
In answer to Davids point - I use a SynTrek EQ6 with Eqmod.
I specifically bought the SynTrek rather than the SynScan as it saved me in the region of £120. I have no problems using it , works really well.

Ian


Top
  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group